Drupal on ilmainen ja vapaaseen lähdekoodiin perustuva, julkaisujärjestelmä (CMS, Content Management System), jota käytetään muun muassa verkkosivujen ja verkkopalvelujen kehyksessä. Käytännössä Drupalilla voi kehittää esimerkiksi omia blogisivuja tai laajempia verkkosivuja yrityksen tai organisaation käyttöön. Drupal mahdollistaa myös verkkokauppojen kehityksen. Ennen kaikkea kyseessä on ohjelmistokehittäjien alusta, jota mainostetaan ”By developers to developers” eli vapaasti suomennettuna ”kehittäjiltä kehittäjille”.
Alun perin Drupalin on kehittänyt hollantilainen Dries Buytaert ja Drupal termi tuleekin hollannin kielen sanasta druppel eli pisara. Pisara on säilynyt myös läpi vuosien logon kantavana teemana. Drupal on kirjoitettu PHP:llä ja jaettu GNU General Public License -lisenssin alaisena. Drupal-yhteisössä on yli 1,39 miljoonaa jäsentä, mukaan lukien 124 000 aktiivisesti osallistuvaa käyttäjää. Tämän ansiosta Drupaliin on saatavilla yli 50 000 ilmaista moduulia, jotka laajentavat ja mukauttavat Drupalin toiminnallisuutta ja yli 3 000 ilmaista teemaa, jotka muuttavat Drupalilla kehitetyn verkkopalvelun ulkoasua.
Drupalin käyttö ja ominaisuudet
Monet suomalaiset digitoimistot profiloivat Drupalin mielellään räätälöityjen ja suurten ja keskikokoisten verkkosivustojen rakentamiseen eikä niinkään henkilökohtaisten ja yksinkertaisten blogisivujen rakentamiseen. Yleisesti ottaen Drupal saattaa myös vaatia enemmän perehtymistä ja osaamista, kuin vaikkapa WordPress. Drupalin vakiojulkaisua, jota kutsutaan Drupal-ytimeksi, sisältää perusominaisuuksia, jotka ovat yhteisiä sisällönhallintajärjestelmille. Nämä sisältävät käyttäjätilin rekisteröinnin ja ylläpidon, valikkohallinnan, RSS-syötteet, taksonomian, sivun asettelun mukauttamisen ja järjestelmän hallinnan. Drupal-verkkosivut ovat jo lähtökohtaisesti responsiivisia ja niissä on tuki monikielisyydelle. Vakio-ominaisuuksien lisäksi erikseen saatavilla olevilla moduuleilla ja oman koodin avulla Drupalilla voi toteuttaa teoriassa millaisia verkkopalveluja tahansa.
Linkit ja lähteet
- Mixtum toteuttaa kaikenkokoiset verkkosivustot tyylistä ja tekniikasta riippumatta. Kun tarvitset tekijän verkkosivustoa varten, ota rohkeasti yhteyttä.
- Karhuveljenikoodaa on koodaukseen erikoistunut verkkosivusto, jossa käsitellään ohjelmointikieliä ja kaikkea koodaamiseen liittyvää.