Joomla

Joomla

Joomla on yksi maailman suosituimmista avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmistä. Joomlan ominaisuudet ovat monipuoliset ja siihen löytyy tuhansittain valmiita lisäosia ja sivupohjia. Se on myös mobiiliystävällinen ja monikielinen. Joomlaa käytetään laajasti erilaisten verkkosivustojen, kuten verkkokauppojen ja foorumien, luomiseen.

Joomlan avulla voit hallita verkkosivustoja helposti ja tehokkaasti. Joomla käyttää MVC-arkkitehtuuria, mikä tekee siitä joustavan ja laajennettavan. Voit muokata ulkoasua ilman, että se vaikuttaa toiminnallisuuteen. Lisäksi Joomla on helppo päivittää, ja siinä on sisäänrakennettu versiointi, joka mahdollistaa artikkelien aiempien versioiden säilyttämisen ja muutosten jäljittämisen. Joomlassa on myös sisäänrakennettu monikielisyys ja Joomla on itsessään käännetty yli 75 kielelle.

Joomlan ensimmäinen 1.0-versio julkaistiin syyskuussa 2005. Joomlan kehitystiimi irtautui Mambo-ohjelmistoprojektista elokuussa 2005, jonka jälkeen he perustivat uuden Mambo-ohjelmistoon pohjautuvan projektin, joka sai myöhemmin nimekseen Joomla! Joomlan 3.0 -versio julkaisiin vuonna 2012 ja Joomlan 4.0 -versio vuonna 2019.

Joomlalla on lukuisia kilpailijoita, joista ehdottomasti suosituin ja tunnetuin on WordPress. Myös WordPress on itsessään täysin ilmainen ja pystyy tekemään samat asiat, kuin Joomla. WordPress on ehdottomasti kaikista suosituin julkaisujärjestelmä millä tahansa mittarilla mitattuna, mutta Joomla tulee monen erilaisen mittarin mukaan toisena noin 4% markkinaosuudellaan. Joomla ja Drupal ovat kaksi hyvin tasaväkistä kilpailevaa avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmää.